Niekde uprostred 80. rokov minulého storočia:
Zákazníci by mohli opäť viac ušetriť na mäsových výrobkoch. Ministerstvo mäsovej obrany plánuje dať mäsiarstvam možnosť vzdať sa časti svojej marže v prospech zákazníkov. Zľavy by sa mali týkať bravčového a hovädzieho mäsa, taktiež mäsových výrobkov, údenín a diétnych párkov.
Vzdať sa časti svojej marže nebude pre mäsiarov povinné. Aj samotná výška zľavy bude na jeho rozhodnutí. Zo zákona to však bude maximálne 50% z ceny celkového nákupu zákazníka.
„Dávame možnosť, aby zákazníci skutočne, reálne áá sa im znížil v mäsiarni cena za mäso. Cena je dajme tomu 5 a vy reálne vytiahnete z peňaženky len napríklad 3€“, hovorí minister.
„Normálny mäsiar nemá šancu dávať zákazníkovi niečo, niečo zo svojej v úvodzovkách „marže“.“, hovorí zástupca mäsiarní.
Majitelia malých mäsiarní s rozhodnutím ministerstva nesúhlasia. Na jednej strane chcú zákazníkovi zľavu poskytnúť, na strane druhej by to bolo pre ich mäsiarne likvidačné. Najhoršie na tom sú malé mäsiarstva v chudobnejších častiach Slovenska.
„Bude to pre nás znamenať ťažký život. Lebo musíme si rozmyslieť čo zoberieme, aké mäso zoberieme a.. Bude to zlé.“, hovorí mäsiar z Rabče.
„Pre našu malú mäsiareň to bude likvidačné.“, pridáva sa mäsiar z Bratislavy.
„Bežným mäsiarom, myslím si, že je to nereálne, aby sme poskytovali.Pretože cena za mäso je strašne vysoká.“ – zaznieva hlas z Martina
Ministerstvo ruší rôzne bonusy na zľavy v mäsiarstvach. Podľa šéfa rezortu len navyšovali spotrebu mäsa a zákazníkom skôr ponúkali komerčnú ako odbornú stránku pri predaji mäsa. Vzdať sa časti svojej ceny v prospech zákazníka je podľa ministra cesta, ako zákazník ušetrí reálne peniaze.
Spracované volne podľa
.