Nie, liberál naozaj nemusí akceptovať váš názor

Ufff názvoslovný omyl respektíve nepresnosť.

„liberal (teda je tolerantny voci ostatnym, t.j. spôsobu zivota ci nazorom)“ – často vykladané ako musí akceptovať iný názor.

Liberál toleruje, že ostatní majú iný názor. Že majú, že ho budú presadzovať, že chcú inak, že hovoria, že inak žijú, rozprávajú … proste akékoľvek sloveso LEN NIE súhlasí. Všetky slovesá podporuje v maximálnej miere.

No neupierajte nám nesúhlasiť! Neupierajte nám poslať vás za voloviny do riti.

Liberál neznamená, že musím s tým názorom súhlasiť. Akonáhle ide o súhlas, nie je medzi liberálom, konzervatívcom či diktátorom rozdiel. Všetkým nám je vlastný nesúhlas s iným prianím, názorom, presadzovaním, túžbou. Rozdielne sú len následky nášho nesúhlasu.

Liberál svoj nesúhlas vyjadrí, bude ho presadzovať tak, aby vy ste si mohli presadzovať ten váš inaký spôsob. Bude sa vás do nekonečna snažiť presviedčať o tom, že ste vôl, ale nezabráni vám vaše voloviny robiť.

Konzervatívec bude nesúhlasiť a bude sa vám snažiť zamedziť vo vašej inakosti života, názoru, túžby. Urobí všetko preto, aby sa iný názor nerodil. Ak sa už zrodí, ešte vás preň nezabije, ale nebude ľahké s vaším iným názorom na čokoľvek žiť.

Diktátor vás za iný názor, spôsob, túžbu rovno zabásne, ak budete mať šťastie tak odsúdi a rozhodne nasmeruje k poprave.

Preto aj liberál pošle diktátora do basy. Nezabije ho. Len ho izoluje.

S konzervatívcami ako tak vychádzame, lebo sme obaja demokrati. A fundament – nádej, že budú nové voľby a právo presviedčať ani jeden druhému ani druhý prvému nikdy neuprieme.

Share Button