Takto som pôvodne začal jeden môj komentár k stavu v zdravotníctve: Nuž, keď sa občania zaujímajú o stav spoločnosti až keď už nie sú občania ale pacienti… To sa tých pár profesionálov so záujmom niečo zlepšiť môžeme aj roztrhnúť od jedu. Pretože keď otvoríme kapitolu zdravotníctvo, tak automaticky príde na rad diskusia o… Hovno! Chcel som napísať, že o peniazoch.

Ale hovno! Máš absolútne pravdu. Dnes je to naozaj o tom, zvnútra profesne zreformovať fungovanie zdravotníctva. So súčasným rozpočtom, so súčasným rozsahom doplatkov za lieky a doplatkov za výkony. Postaviť dvojročný interný reformný program. S bičom otočneým do vnútra. A po dvoch rokoch ukázať podmienky pre transparentné financovanie a prípadne požiadať spoločnosť o navýšenie podielu daní určených na zdravotníctvo, alebo nadefinovanie doplatkov.

Pretože to čo si popísal je, pre mňa ako profíka, jasne identifikovateľných 4-5 systémových problémov manifestovaných v tých individuálnych zlyhaniach.

Zdravotníctvo je štátom regulované. Len a len politici v štátnych funkciách sú primárne zodpovedný za jeho stav. Proste vízie v záujme toho, aby celý systém fungoval na úrovni 21. storočia.

Je tu kopa zákulisných tlakov disponujúcich pre občanov nepredstaviteľným množstvom a variáciami korupčných nástrojov voči politikom. Možno nájsť, také vnútorné riešenie, ako vytvoriť reformné prostredie tak, aby bolo odolné voči týmto tlakom.

Niečo mi napadá.

Share Button